24/12/08

Λόγια σοφά.

Ἡ παροῦσα κρίση, ὅπως καί κάθε κρίση, ἀγγίζει ὅλους μας. Ἔχουμε ὅλοι εὐθύνη. Ὑπάρχει πέρα ἀπό τήν προσωπική εὐθύνη καί ἡ συλλογική. Εἴμαστε ὅλοι μας περισσότερο ἤ λιγότερο ἠθικοί αὐτουργοί.

19 σχόλια:

mahler76 είπε...

όντως λόγια σοφά και χαίρομαι που μας υπενθυμίζεις πως όλα στο χώρο της εκκλησίας δεν είναι όσο χάλια βλέπουμε στα κανάλια.

Να είσαι καλά, να περάσεις τα Χριστούγεννα και τις γιορτές με τους ανθρώπους που αγαπάς,και πάνω από όλα υγεία.

Σμέμνιος Ναΐτης είπε...

Αν και δεν τα πάω καλά ούτε με τις ευχές ούτε με τα Χριστούγεννα έτσι που τα έχουμε καταντήσει ευχαριστώ για τις ευχές σου. Δυστυχώς δεν θα περάσω τις γιορτές με τα αγαπημένα μου πρόσωπα αλλά ελπίζω σε λίγα χρόνια να γίνει και αυτό. Δίστιχος αυτές οι φωνές αποτελούν εξαίρεση στην εκκλησία. Ευτυχώς στην συγκεκριμένη συγκυρία αυτή η αντίληψη αντιπροσωπεύεται στον αρχιεπισκοπικό θρόνο. Πραγματικά είναι ένας άνθρωπος που αγαπώ και θα ήθελα να τον δω κάποτε από κοντά.

Leviathan είπε...

kala Xristougenna me igeia kai xara!!!!!euxomai na eisai me agapimena prosopa tetoies meres oso pio sidoma ginetai!!

g for george είπε...

Όντως σοφά λόγια. Ελπίζω ο αρχιεπίσκοπος να σταθεί στον ρόλο και την θέση του, όπως πρέπει.

Ανώνυμος είπε...

σοφιας λόγος Κυρίου...τα λόγια του Αρχιεπισκόπου είναι λόγια πατέρα προς τα παιδιά του!είναι οντως ιστορικη η στιγμη κατα την οποια ο Αθηνων Ιρώνυμος εκφράζει μια διάθεση αυτοκριτικη και δεν ψαχνει να βρει το κακο αλλου αλλα μεσα μας!
ας δουμε λοι στα βαθη των υπαρξεων μας και ετσι θα κατανοησουμε τι σημαινει οτι πραγματικα εγω φταιω για την διασταση καλου και κακου εντος μου και πως αυτο εχει αντικτυπο στο κοινωνικο γιγνεσθαι!
ευχομαι να εμφανιστει ο Κύριος και να αποκαλυφθει στον καθενα απο εμας οπως αποκαλυφθηκε στους εν ιορδανη παρισταμενους τοτε καισημερα!καλη χρονια...με λιγοτερο κακο γυρω μας και χωρις αθωο αιμα ως ειναι το αιμα των πονεμενων Παλαιστινιων!

Owain Glyndwr είπε...

@modern father: Αθηνών;ο Ιερώνυμος;αν του το πείτε θα σας βρίσει, μάλλον προτιμά το βοηθός επίσκοπος Φαναρίου...Ειλικρινά αυτή την πατριαρχολαγνεία δεν την καταλαβαίνω...ή μάλλον την καταλαβαίνω αλλά μην πολιτικοποιήσω το θέμα...αποκαλεί Πατέρα και Δεσπότη τον Βαρθολομαίο;από που κι ως που;δεν είναι αυτοκέφαλη η Εκκλησία της Ελλάδος;τι παιχνίδια παίζει;υπενθυμίζω πως τέλειωσε η μεγάλη κρίση της δεκαετίας του 80',η Εκκλησία νίκησε έναντι στον πανίσχυρο τότε,τον ουσιαστικά κοινοβουλευτικό δικτάτορα Ανδρέα Παπανδρέου μόνο όταν ο τότε Προκαθήμενος Σεραφείμ απείλησε με άρση του Αυτοκεφάλου!Αυτό λέει κάτι...θα πρέπει να προσέχει ο Ιερώνυμος άλλη φορά πριν λαϊκίσει τόσο, πριν αριστερίσει τόσο!Δίκαια τα γιουχαϊσματα στο νοσοκομείο!Παρέδοσε την εκκλησιαστική διοίκηση σε καθάρματα όπως ο Ζακύνθου,ο Ιωαννίνων, ο Τρίκκης, ο Περιστερίου κι αυτός το παίζει μουγγός!Αν ήταν μουγγοί και οι Απόστολοι δεν θα υπήρχε Εκκλησία!!!
Δεν μου λέτε ποια ήταν η στάση της ομάδας που προανέφερα επί Σεραφείμ απέναντι στο Φανάρι;ε;γιατί από τότε που εκλέχθηκε ο Βαρθολομαίος μέχρι που πέθανε το 98 ο Σεραφείμ δεν τον άφηνε να πατήσει ούτε καν στις Νέες Χώρες;τι ρόλο είχαν όλοι αυτοί τότε δίπλα στον Σεραφείμ;
Αν άκουσα καλά οι δημοσιογράφοι κατά την επίσκεψη στο νοσοκομείο τον προσφώνησαν Σεβασμιώτατο;έκαναν λάθος ή κατήργησε και το Μακαριώτατος;πως θέλει να τον φωνάζουμε Jerry;Γιατί τέτοια στήριξη από το συγκρότημα Λαμπράκη και Μπόμπολα;
Σμέμνιε σε συμβουλεύω αν μου επιτρέπεις να ασχοληθείς περισσότερο με πολιτική και κυρίως με διπλωματία και θα καταλάβεις πολλά!

Ανώνυμος είπε...

δεν νομιζω οτι ο μακαριωτατος Αρχιεπισκοπος Αθηνων και πάσης Ελλάδος να θέλει κατι άλλο απο αυτο που είναι...αν ειναι βοηθος του Φαναρίου τότε ας πάει στην πόλη και ας αφησει τν αθηνα ελευθερη να εχει προκαθημενο!και εγω δεν ειμαι καθολου πατριαρχικος αν και σεβομαι το Φανάρι αλλα μεχρις εκει!

Owain Glyndwr είπε...

Συμφωνώ απόλυτα μαζί σου πάτερ,αλλά μάλλον ο μακαριώτατος βρίσκεται σε λάθος θέση από αυτή που θα επιθυμούσε,αυτό δείχνει η συμπεριφορά του.Σαν άτομο τον συμπαθώ πιστεύω ότι είναι καλός άνθρωπος και καλός παπάς αλλά παπάς ή έστω στην παλιά του επαρχία.Κακά τα ψέμματα ο Αθηναγόρας το είχε πει: ο προκαθήμενος πρέπει να είναι και πολιτικός (δεν εννοούσε με την στενή έννοια του όρου).Βέβαια στα Σεπτεμβριανά έμεινε κι αυτός μουγγός... Και εγώ σέβομαι και το Πατριαρχείο και θα το υπερασπιστώ σε κάθε κίνδυνο εξωτερικό (π.χ. Τούρκοι ή Ρώσσοι) αλλά τουλάχιστον μεταξύ μας να λέμε αλήθειες γιατί από εμάς θα διορθωθεί η κατάσταση...οι εν τοις πατριαρχίοις διαμένοντες όπως τους αρέσει να μιλάνε στην μακαρονίστικη γλώσσα τους δεν είναι καθόλου καλά παιδιά...κι αν αμφιβάλλω μια για τον Βαρθολομαίο τρέμω με αυτά που λέγονται για τους επίδοξους διαδόχους του,η καλύτερη κουβέντα που θα ακούσεις να λένε στο Φανάρι για τους Ελλαδίτες είναι "επαρχιώτες",βρίθουν ανθελληνισμού!να θυμίσω μόνο γιατί λύσσαξε το Πατριαρχείο να μην γίνει το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού και το ρόλο που έπαιξε στην διάλυση της Πανηπειρωτικής.Γιατί;ακόμα και η "εμπερίστατη" θέση του δεν δικαιολογεί αυτό το μένος.Για οικονομική και ηθική διαφθορά δεν θα μιλήσω καν...Θα τονίσω μόνο την αυταρχικότητα του ίδιου του παναγιωτάτου!Επίσης να θυμίσω πότε έληξε η κρίση με τον μαρικαριστό (η πολύ άδικη συμπεριφορά που του επιφύλαξε το Φανάρι,τον αποκαλούσαν τρισκατάρατο ευθέως!)μόνο όταν το υπουργείο Εξωτερικών διπλασίασε την πατριαρχική χορηγεία!Μέσα σε μία μέρα, ο Μιλήτου νομίζω ή ο Εφέσου-δεν θυμάμαι καλά- επισκέφθηκε για την κρίση το Υπουργείο ανακοινώθηκε η απόφαση και τα πάντα έληξαν.Μην πω για τα 200 που απαιτούσε ο Βαρθολομαίος από τους γονείς στην Αμερική για να ευλογήσει τα παιδάκια ή τα 10000$ για να συνταξιδέψει κάποιος μαζί του...ή το άλλο φρούτο που με 200000 Ε σου σκάει ωραιότατο βυζαντινότατο τίτλαρο δυο μέτρα που δεν καταλαβαίνει κανένας τι θα πει π.χ. Άρχων Πρικεκριτος κτλ. και ο κάθε νεόπλουτος ξετρελάθηκε να τα σκάει στο Φανάρι για να γίνει "ευγενείς"!Μην πω για τους μαφιόζους με τους οποίους χαριεντίζεται ο παναγιώτατος...

Σμέμνιος Ναΐτης είπε...

Owain Glyndwr σε ευχαριστώ για τα σχόλιά σου. Μου δίνεις την ευκαιρία να αναφέρω βασικά πράγματα που ήθελα να πω. Η πολιτική και η διπλωματία είναι για αυτούς που θέλουν να εξουσιάζουν και να εξουσιάζονται. Εγώ ασχολούμαι κατά βάση με την θεολογία και ξέρω πως ο χριστός μας απάλλαξε από την κατάρα του να εξουσιάζουμε και να εξουσιαζόμαστε γιατί ο μόνος που εξουσιάζει είναι ο Θεός. Όσον αφορά τα περί αρχιεπισκόπου καταλαβαίνω και σας δικαιολογώ για την άποψή σας. Ίσως περιμένατε έναν ιεράρχη περισσότερο πολιτικό. Μα αν ο ιεράρχης είναι πολιτικός δεν μπορεί να είναι ταυτόχρονα ποιμένας. Είναι η πρώτη φορά που ακούω ιεράρχη να αναφέρετε στους φίλους του. Οι περισσότεροι δεν έχουν καν φίλους. Αυτό από μόνο του είναι κάτι που δείχνει ισορροπημένο άνθρωπο. Και ένας ισορροπημένος άνθρωπος δεν χεριάζετε την ηδονή της εξουσίας για να τον γεμίσει. Το θέμα του αυτοκέφαλου από μόνο του είναι τεράστιο και συνάμα προβληματικό. Όσο για το ότι αριστερίζει το δέχομαι. Αλλά πρέπει να θυμηθείς και την υποστήριξη που άπλετα προσέφερε ο Χριστόδουλος στην δεξιά. Δεν πειράζει στην εκκλησία είναι όλοι δεξιοί. Ας προσπαθήσουν να αγαπήσουν και έναν αρχιεπίσκοπο που είναι διαφορετικός γιατί περισσότερο κόπο χρειάζεται να αγαπάς έναν με τον οποίο διαφωνείς παρά έναν με τον οποίο συμφωνείς. Η μεγαλύτερη αρετή στον χριστιανισμό δεν είναι η πυγμή και το να εκφράζεις την άποψή σου αλλά η διάκριση και κατά την γνώμη μου ο Ιερώνυμος από ότι φαίνετε είναι άνθρωπος με διάκριση. Για το ¨σεβασμιότατος – μακαριότατος¨ ένα έχω να σου πω όταν η εκκλησία έχανε κύρος κέρδιζε τίτλους και αξιώματα. Αλλά και αν δει κάποιος αρνητικά το ότι τον αρχιεπίσκοπο δεν τον απασχολούν οι τίτλοι σίγουρα θα δει πιο αρνητικά το κόμπλεξ του Θεσσαλονίκης να προσφωνείται παναγιότατος παντού. Όσο για τα ανθελληνικά αισθήματα του Παναγιότατου θα σου πω πως εγώ δεν αισθάνομαι έλληνας αλλά χριστιανός και αυτό υπερκαλύπτει τα πάντα. Για τα υπόλοιπα απλά δεν θέλω να σχολιάσω κάτι. Με αγάπη χριστού.

Owain Glyndwr είπε...

Και ο Παναγιώτατος αισθάνεται Οθωμανός...εγώ πάλι αισθάνομαι και χριστιανός και Έλληνας,και ο Παύλος αισθανόταν Εβραίος δεν είναι κακό!κι αν ο Παναγιώτατος δεν αισθάνεται Έλληνας δεν με αφορά αλλά δεν έχει δικαίωμα να προκαλεί όλα αυτά τα προβλήματα στην Ελλάδα και τον ελληνισμό,δεν έχει αυτό το δικαίωμα!Όσο για τον Ιερώνυμο δεν έχει διακίωμα να παραιτηθεί από τα καθήκοντά του!και αυτός παραιτείται!Εκτός από βοηθός επίσκοπος Φαναρίου έχει γίνει Αρχιεπίσκοπος ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ και παντός ΔΟΛ.Τι απαράδεκτες δηλώσεις ήταν αυτές που έκανε για την δήθεν εξέγερση.Ο μακαριστός Χριστόδουλος εποίμανε την εκκλησία όταν βρισκόταν η εκκλησία και το έθνος σε κατάστση εμπερίστατη λόγω του αθεϊστικού-αντεθνικού καθεστώτος Σημίτη αναγκαστικό και επόμενο ήταν να τηρήσει αυτή την στάση.Όσο για τον ίδιο τον Ιερώνυμο δεν είναι αθώα περιστερά!Πολύ έχει ανακατευτεί με τα κομματικά τόσο σε τοπικό όσο και σε εθνικό επίπεδο η σουπιά,φυσικά κατ'εντολή Βαρθολομαίου συνήθως,γιατί έχετε λυσσάξει εσείς οι απάτριδες να βγάλετε τον Παπανδρέου πρωθυπουργό;τυχαίο...;.Το θέμα της Αυτοκεφαλίας δεν είναι προβληματικό καθόλου!Ή έχουμε ή όχι και η απάντηση είναι μία,πρέπει να έχουμε,έχει λυθεί εδώ και 150 χρόνια!Για το αίσχος του Φαναρίου δεν θα πω τίποτε άλλο όοοοοολοι ξέρουμε τι συμβαίνει.Τίποτα δεν δικαιολογεί την κατάντια Βαρθολομαίου,κατάντια σε κάθε επίπεδο,ο τουρκοφασίστας.Όσο για τον Άνθιμο είσαι πολύ σκληρός μαζί του και παραβλέπεις το έργο του,από τα ικανότερα άτομα της ιεραρχίας σε καιρό δύσκολο...και όπως είπε άλλο η δειλία άλλο η πνευματικότητα!

Owain Glyndwr είπε...

Και κάτι για το φιλαράκι μας τον Μπαρθ που μου έστειλε κάποιος:Ο Πάπας Βενέδικτος στο τέλος της χριστουγεννιάτικης ακολουθίας στο Βατικανό ευχήθηκε στον κόσμο σε διάφορες γλώσσες.Μια απο αυτές ήταν η "Μακεδονική" έτσι την ονόμασε. Όλα αυτά σήμερα που κυκλοφόρησε η προκλητική παγκόσμια διαφημιστική καμπάνια της ΠΓΔΜ σε πολλά ξένα πρακτορεία.Φυσικά από την Ελλάδα δεν υπάρχει και ούτε πρόκειται να υπάρξει καμία αντίδραση...!!!Το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως δεν έχει να κάνει κάποια σύσταση προς τον Πάπα; Ο Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως κ.κ. Βαρθολομαίος δεν έχει να πει κάτι στον "φίλο" του τον Βενέδικτο ή υπάρχουν σοβαρότερα θέματα που τον απασχολούν πέρα από τον Ελληνισμό;Μπορεί ο Πάπας να αναγνωρίζει ανύπαρκτες γλώσσες;Λέτε για το νέο έτος να ευχηθεί ευτυχία και ειρήνη στους "Μακεδόνες";

Owain Glyndwr είπε...

Όσο για τον αν δεν αισθάνεσαι Έλληνας βλέπεις τι γίνεται στο Αιγαίο...θα σε αναγκάσουν οι Τούρκοι να το αισθανθείς...

Ανώνυμος είπε...

Ο Αρχιεπίσκοπος, σοφός ων, δεν ασχολείται με αστικές μικροπρέπειες τίτλων και προσφωνήσεων και φυσικά δε ζει σε μεσαιωνικές και -πολύ χειρότερα- βυζαντινές φαντασιώσεις.
Άνθρωποι άνευ περιεχομένου (βλ. στάρλετ) και καρδιάς που ξέρει ν'αγαπά αναλώνονται μανιωδώς για εξουσία και αναγνώριση.
Όσο για την Μητέρα Εκκλησία ας συνειδητοποιούσουμε επιτέλους τι θα πει Ενότητα στην Εκκλησία κι ας ξεπερασουμε τις ανόητες αντιλήψεις μας περι αυτονομίας, ανεξαρτησίας, αυτοκεφαλίας κ.ο.κ.
Ήρθε η ώρα να κατανοήσουμε πως μόνη Μητέρα είναι η Πόλη και η μητέρα αγαπητοί μου φίλοι πάντοτε φλέγεται απο αγάπη για τα παιδιά της.
Και πραγματικά, μην πιάνετε στο στόμα σας ανθρώπους σαν τον Βαρθολομαίο και τον Ιερώνυμο...
Βέβαια και να τους πιάνετε, πολύ που τους νοιάζει... Αυτοί έχουν ξεπεράσει προ πολλού τέτοιες αγκυλώσεις και κόμπλεξ.

Σμέμνιος Ναΐτης είπε...

Μα δεν καταλαβαίνετε πως η χριστιανική ιδιότητα με την εθνική συνείδηση είναι πράγματα εντελώς ασυμβίβαστα. Διότι η Εκκλησία είναι κάτι που απευθύνετε σε όλους για να ζήσουμε με ενότητα και το έθνος είναι κάτι που εκ των πραγμάτων χωρίζει τους ανθρώπους. Αλλά η αγάπη σύνορα και χωρισμούς δεν βλέπει. Δεν κοιτά οικονομική κατάστασή ούτε κοινωνική. Δεν καταλαβαίνει από φύλο και ηλικία, ούτε από φυλή και χρώμα. Η αγάπη έχει ξεπεράσει τα όρια που οι άνθρωποι βάζουν για να βολευτούν στην κακότητα που τους έχει φέρει η φθορά της αμαρτίας. Πολλοί μάρτυρες της εκκλησίας όταν οι άρχοντες τους ρωτούσαν το όνομά τους ή από πού είναι ή άλλα αυτοί είχαν μόνο μία απάντηση για όλες τις ερωτήσεις ¨Χριστιανός είμαι¨.

Ανώνυμε καλός ήρθες στην παρέα μας!

Owain Glyndwr είπε...

Ανώνυμε μάλλον μπέρδεψες το φλέγεται με το φλέγει...αυτή η χωρίς τέλος και κατευθυνόμενη πατριαρχολαγνεία επικίνδυνη είναι.Να υπενθυμίσω ότι δεν είμαστε παπικοί και ούτε πάπα θέλουμε στην Ανατολή.Αν πραγματικά σας νοιάζει για την εκκλησία και το Πατριαρχείο σταματήστε τα γλυψίματα στον Μπαρθ και αντιδράστε.Είναι πια επικίνδυνος,μα πιο πολύ φοβάμαι για τον διάδοχό του...
Τα περί βυζαντινισμού...επιστρέφονται και αφιερώνονται στους πατριαρχολάγνους

suncitizen είπε...

Η παρούσα κρίση είναι το σκάσιμο μιας ακόμα φούσκας. Όσο παραμένουμε λαός της κομπίνας, του εύκολου βολέματος και της άρπα - κόλα λύσης, τόσο θα φτάνουμε σε αδιέξοδα...
Όμως, για να αλλάξουν αυτά, χρειάζονται εντατική δουλειά πολλές γενιές. Δεν αισιοδοξώ...

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ Glyndwr,

Προφανώς δεν έχεις καταλάβει τι θα πει ενότητα της Εκκλησίας του Χριστού. Κι όμως επιμένεις να καταπιάνεσαι με θέματα που δεν μπορείς να προσεγγίσεις.
Κι αυτό γιατί όταν διαχωρίζεις το Σώμα του Χριστού σε παπικούς, ανατολικούς, δυτικούς κι ότι άλλο τριγυρνά στο μυαλό σου, είναι έκδηλο πως ούτε ξώφαλτσα έχεις κατανοήσει το "υμείς δε εστέ σώμα Χριστού και μέλη εκ μέρους" (Α΄ Κορ. 12, 27).
Και βέβαια, διαβάζοντας τα προηγούμενα σχόλιά σου συνειδητοποίησα πόσο επικύνδυνα εθνικόφρων είσαι. Να πας να κάνεις παρέα με τον άνθιμο που σου ταιριάζει.
Άνθρωποι σαν εσάς, με τις ιδέες και τις αγκυλώσεις σας μας έφεραν στην δεινή κατάσταση την οποία βρισκόμαστε: να μην μπορούμε να κοιτούμε τους ανθρώπους κατάματα και να μιλούμε για αγάπη και έλεος του Θεού και όχι σύνορα, πολιτικές, κόμματα, έθνη και λοιπές διασπαστικές μπούρδες.

Ευχαριστώ Σμέμνιε για το καλωσόρισμα...
Συγχαρητήρια για το ανατρεπτικό blog σου.
Συγγνώμη για το έντονο ύφος αλλά δεν μπορώ να συγκρατώ εύκολα τη σύγχυσή μου!

Ο ανώνυμος που βαριέται τη διαδικασία να γίνει επώνυμος...

Owain Glyndwr είπε...

Μα και εσείς ανώνυμε το ίδιο κάνετε...μόνο που το κάνετε για άλλο έθνος/οι...και φυσικά άλλα συμφέροντα,για να μιλάς έτσι μάλλον θα κατέβηκες από τον εκκλησιαστικό Άρη.Και μάλλον το πρόβλημά σου είναι το έθνος για το οποίο νοιαζόμαστε.Απαντήστε κάποια φορά επί της ουσίας και αφήστε τις γενικόλογες αερολογίες...Μόνο στο Φανάρι δεν βρίσκεις την αγάπη του Θεού!Άλλου είδους αγάπη θα βρεις εν αφθονία!Και φαίνεται φυσικά ότι δεν έχεις γνώση της εκκλησιαστική πραγματικότητας παρά μόνο αφελή ιδεοληψία.Όσο για την όποια κατηγορία περί διαιρέσεως...και τι να κάνουμε,ο Χριστός μία εκκλησία ίδρυσε,αν αποκόπηκαν κάποιοι είναι άλλο θέμα!Καταδικάστε και τον Παύλο που είπε "ας πάω στην Κόλαση εγώ αντί των ομοεθνών μου"(σε ελεύθερη μετάφραση μην βρείτε ευκαιρία η φαναριωειδώς σχολαστικίζοντες να μου επιτεθείτε)...

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ Glyndwr,

Οι σκέψεις και η γραφή σου είναι συγκεχυμένα...
Μιλάς για έθνη, αγάπη με περιορισμούς, ιδεοληψίες και στο τέλος κοπανάς κι έναν Απόστολο Παύλο για την γκλαμουριά του θέματος.
Κι ας μην επεκταθώ στις υποψίες συνομωσίας και άλλων συμφερόντων που ταλανίζουν το μυαλό σου! Σε λίγο θα μου πεις πως ανήκω στα σκοτεινά κέντρα που μάχονται την εκκλησία (βλ. αναφορές μακαρίτη Χριστόδουλου-στάρλετ)
Πραγματικά σου εύχομαι να ξεκαθαρίσεις κάποια στιγμή τα πράγματα στο μυαλό σου.
Όσο για μένα, ας κατέβηκα απο τον εκκλησιαστικό Άρη..προτιμώ να κατέβηκα απο εκεί γιατί εκεί μάλλον μπορούν και βλέπουν τα πράγματα όχι τόσο κοντόφθαλμα.
Τέλος, η εκκλησιαστική πραγματικότητα για την οποία μιλάς, προφανώς και δε με απασχολεί αλλά και δε θέλω ούτε να τη γνωρίζω, ούτε πολύ περισσότερο να είμαι μέρος της.
Εγώ προτιμώ να πιστέυω και να ζω την Εκκλησία του Χριστού, που ξεπερνά και μηδενίζει κάθε έννοια-αιτία διαίρεσης και φυσικά δεν αποδίδει μονομερώς τις αιτίες διάσπασης της ενότητας, παρά μόνο στον απύθμενο εγωϊσμό κάθε ανθρώπου.
Πίστευε εσύ παιδί μου σε έθνη, κράτη, πατρίδες, δημοτικά διαμερίσματα, γεωγραφικά διαμερίσματα καί σε όποιους άλλους χωροχρονικούς προσδιορισμούς θέλεις, αλλά άφησέ μας να καταλαβαίνουμε -όσοι μπορούμε- πως η κβαντομηχανική μας τα ξεκαθάρισε προ πολλού. Και μην βιαστείς να πεις πως είναι ακατανόητα αυτά που γράφω, μάθε και λίγη φυσική. Θα σε βοηθήσει να δεις τα πράγματα αρκετά διαφορετικά.