2/4/08

Επιστολή στον Παναγιότατο Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης.

Παναγιότατε, σε έναν Ορθόδοξο που δεν είναι Έλληνας, π.χ. αν είναι Τούρκος ή Σλαβομακεδόνας ή Ρώσος ή Βούλγαρος ή Αλβανός ή Αμερικάνος ή Κενιάτης ή οτιδήποτε άλλο, τι έχουν να πουν τα Εθνικοπατριωτικά κηρύγματα που κατά καιρούς προσφέρουν άπλετη ηδονή σε κάθε Εθνικιστή; Πώς είναι δυνατόν να ακούγεται ο Εθνικός Ύμνος μέσα στις Εκκλησίες; Γιατί να μην ακουστεί και ο Εθνικός Ύμνος της Αλβανίας ή της Τουρκίας εφόσον στο εκκλησίασμα βρίσκεται και ένας Αλβανός ή ένας Τούρκος; Τι νομίζεται πως είστε παράρτημα του υπουργείου εξωτερικών; Πού πήγε η Χρηστοκεντρικότητα του Θείου λόγου; Πού πήγε η ερμηνεία του μυστηρίου της Θείας Οικονομίας; Που πήγε ο οικουμενικός χαρακτήρας του Χριστιανικού μηνύματος; Ο λόγος σας μάλλον Ελληνοκεντρικός (με την στενή κιόλας έννοια του Ελληνισμού) παρά Χρηστοκεντρικός είναι.

6 σχόλια:

g for george είπε...

Πες τα...

Ποιος σε ακούει, είναι το θέμα..

Σμέμνιος Ναΐτης είπε...

Το ποιος με ή μας ακούει είναι και λίγο στο χέρι μας. Αν εγώ, εσύ ο καθένας μας αντιδράει τότε ίσος ακουστούμε ή ενοχλήσουμε, αυτούς που έχουν ή καλύτερα τους έχουμε μάθει στο σχήμα δράση – αδράνεια. Είναι σημαντικό τόσο στην προσωπική μας ζωή όσο και στην μη προσωπική ή κοινωνική να αλλάξουμε αυτό το σχήμα από (δράση – αδράνεια) σε (δράση – αντίδραση). Είναι σημαντικό να καταλάβουν πως αν συνεχίσουν σε αυτή την τακτική θα έχουν αντιδράσεις δεδομένου του ότι ως τώρα δεν είχαν καμία ή είχαν ελάχιστες.

Επί του παρόντος μία πρόταση, που την θέτω στην κρίση του κείνου, είναι το να στέλνουμε ταχυδρομικά είτε στον μητροπολίτη είτε σε άλλους φορείς συντήρησης όπιο κείμενο αναφέρεται σε σχετικά θέματα.

Εσύ τι έχεις να προτείνεις;

g for george είπε...

Νομίζω ότι και από άλλο μπλογκ με ένα εξίσου εύστοχο κείμενο, είχε πέσει η ιδέα να του το ταχυδρομήσουμε. Συμφωνώ πως ακούγεται καλό.

Το θέμα είναι ότι πορωμένοι άνθρωποι σαν κι αυτόν δεν ξέρω κατά πόσο θα άλλαζαν γνώμη ακόμα κι αν έβλεπαν τον ίδιο τον Θεό που (υποτίθεται ότι) υπηρετούν να τους το λέει.

Βέβαια αυτή μου η άποψη είναι πεσιμιστική, το αναγνωρίζω! διότι με αυτή την λογική, ποιος ο λόγος να προσπαθήσεις για οτιδήποτε.

Σμέμνιος Ναΐτης είπε...

Προφανώς αναφέρεσαι στο http://mahler76.blogspot.com/2008/03/blog-post_30.html Η άποψή σου δεν είναι πεσιμιστική αλλά μάλλον ρεαλιστική. Θα έλεγα ότι είναι ολίγον άστοχη διότι η προσπάθεια δεν έγκειται στο να αλλάξουμε την γνώμη τους (ακόμα κι αν ερχόταν ο Θεό να τους εξηγείσαι δεν θα την άλλαζαν) αλλά στο να τους κάνουμε να καταλάβουν ότι υπάρχει και η άλλη άποψη με επιχειρήματα και υποστήριξη από υπαρκτή μερίδα ανθρώπων. Και κάτι άλλο. Ο θεός που υπηρετούν είναι ανύπαρκτος. Διότι το κακό δεν έχει υπόσταση.

g for george είπε...

Ναι, σε αυτό αναφέρομαι. Το είχα αναρτήσει και στο μπλογκ μου με άδεια του Μαλεράκου.

Επίσης, σε αυτό που λες: δεν υπάρχει άλλη άποψη γι' αυτούς.

Ευτυχώς όμως δεν είναι όλοι έτσι. Το θέμα είναι πως αν τολμήσουν να μιλήσουν, θα φάνε αργία και άντε μετά να τα βγάλουν πέρα οικονομικά!

Σμέμνιος Ναΐτης είπε...

Συμφωνώ στο ότι υπάρχουν κάποιοι που έχουν διαφορετική άποψη από την συνηθισμένη και ότι δεν δίνονται να αντιδράσουν λόγω ανώτερα επισκοπικής ή άλλης βίας. Δεν αναφέρομε σε αυτούς αλλά σε εκείνους που έχουν σκοτεινές απόψεις ή δείχνουν ότι έχουν τέτοιες απόψεις για παρόμοια θέματα και συμπεριφέροντε με τέτοια έπαρση λες και δεν υπάρχει άνθρωπος που να έχει αντίθετη άποψη ή που να προσβληθεί από την στάση τους. Και δίστιχος έχουμε ουκ ολίγα παραδείγματα.