7/1/08

Το όλο πνεύμα των Χριστουγέννων μου τη δίνει

Ζούμε στη χλιδή και την πολυτέλεια. Πιστέψτε με δεν μας προσφέρουν απολύτως τίποτα. Μας ενδιαφέρει μόνο το τι θα φάμε και το τι θα πιούμε. Οργανώνουμε άχρηστες φιέστες. Φωταγωγούμε τα πάντα. Νοιαζόμαστε για το αν θα φανούμε στον κόσμο, φορώντας επώνυμα ενδύματα και άχρηστα αξεσουάρ. Νοιαζόμαστε ποικιλοτρόπως για την ευχαρίστηση των αισθήσεών μας. Συμφέρει σε εμάς να μας ξεγελούν και να μας παραπλανούν τα πολύχρωμα φώτα, οι βιτρίνες και τα φτιασιδώματα όλων των ειδών, τα οποία αλλοιώνουν τη φυσική ομορφιά που ενυπάρχει στη λιτότητα και στην απλότητα. Σπαταλούμε χωρίς ουσιαστικό λόγο τα αγαθά αυτού του πλανήτη. Αγωνιζόμαστε ως κοινωνίες, ως χώρες, ως πόλεις για το ποιος θα ξοδέψει τα περισσότερα για τους στολισμούς και την προβολή της υπερκατανάλωσης, που τόσα καλά έχει να προσφέρει στον πλανήτη ΓΗ αλλά περισσότερα στις τσέπες των ανήθικων και βάναυσων βιαστών του πλανήτη. Ξεχνούμε ότι μας αρκούν λίγα, τα οποία είναι τα αναγκαία για τη ζωή μας. Χάνουμε την αίσθηση του μέτρου, όταν κάποιοι άλλοι δεν έχουν καν τα απολύτως απαραίτητα. Προσκυνούμε δουλικά την ευτελή και μάταια δόξα της εξουσίας και του χρήματος έχοντάς τα ως είδωλα. Νοιαζόμαστε μόνο για τον εαυτό μας, λατρεύοντάς τον σαν είδωλο.

Δεν στόλισα δέντρο. Δεν έστειλα sms σε φίλους και γνωστούς για ευχές. Δεν θεωρώ τον εαυτό μου καλύτερο από τους άλλους, διότι και εγώ συμβάλλω ποικιλοτρόπως στην όλη κατάσταση, την ανέχομαι, έχω βολευτεί. Το όλο πνεύμα των Χριστουγέννων μου τη δίνει. Μου φαίνεται πολύ υποκριτικό, πολύ εμπορικό, πολύ επιφανειακό.

Με αγανάκτηση και οργή για την υπάρχουσα κατάσταση και για μένα.
Σμέμνιος Ναΐτης

3 σχόλια:

Theoprovlitos είπε...

Μακαρι να μπορουσα να κανω και εγω αυτα που εκανες, η μαλλον που δεν εκανες.
Αν θα γυρνουσα ποτε με το παλιο ημερολογια ο λογος θα ηαν τα Χριστουγεννα.
Τωρα δεν μπορω. Δυσκολο ειναι οταν εχεις και παιδια στο σπιτι να εξαντλησεις επανω τους την εθνικη σου αντισταση.
Και χω και ενα τραγικο δειλημα:

Επειδη ειμαι κι ο μονος αντρας που μιλα Φινλανδικα στην πιατσα μου ζηταν να μασκαρευτω καθε χρονο σε SANTA CLOWN και να μοιραζω τα δωρα στα παιδια στο Φινλανδικο σχολειο.

Τι να κανω ο Χριστιανος; Να αντισταθω και να αρνηθω απο ιδεολογια ή να ενδωσω κανοντας την μοναδικη μου ίσως πραξη αγαπης για τα Χριστουγεννα: Να κανω τον καραγκιοζη για να χαρουν τα παιδακια;

Σμέμνιος Ναΐτης είπε...

Συγνώμη που θα στο πω αλλά χαζομπαμπάς μου φαίνεσαι. Όχι ότι εγώ θα έκανα καλύτερα θα έκανα χειρότερα μάλλον. Όταν θα μεγαλώσουν ίσος αλλάξουν τα πράγματα αν τα παιδιά σου καταλάβουν πόσο μάταια είναι όλα αυτά. Και αν κρίνω από τον πατέρα θα βγουν έξυπνα.

Theoprovlitos είπε...

Σε ευχαριστω για την καλη κουβεντα. Χαζομπαμπας οντως ειμαι. Προσπαθω να ειμαι οσο λιγοτερο μπορω. (Χαζος όχι μπαμπας). Ασε που θεωρω οτι το να γινεις πολυτεκνος γονιος σημερα ειναι μια πραξη αντιστασης στον μικροαστισμο του καθ' ολα οικονομικα τακτοποιημενου γαμου του ενος και των δυο τεκνων.
Ενω ως εξι ατομα δεν χωραμε στις οικογενειακες τους φωτογραφιες. Ειμαστε πολλοί γι αυτους.

Αν μιλησουμε δε για ρατσισμο και διακρισεις να δεις πως μπορει και ενας ετεροφυλοφιλος να αντιμετωπισει την χλευη, την απαξιωση του κοσμου επειδη εξακολουθει κανει ερωτα με την ιδια γυναικα με τα φυσικα (αν και απροβλεπτα) επακολουθα. Δεν ειναι ευκολο για μια μαννα να αντιμετωπιζει ματιες από καθως πρεπει κυριες του στυλ "κουνελα, διανοητικως καθυστερημενη πρωταγωνιστρια των 'Παρατραγουδων', αγραμματη που δεν ξερει τι σημαινει αντισυλληψη, πουριτανη που δεν ανακαλυψε ακομα την λυτρωτικη αξια της εκτρωσης" κλπ. Ε και γω κανωντας ερωτα την σπαω στον καθωσπρεπισμο τους.

Ξερεις ενας απο τους λογους που γραφω σε αυτο το blog ειναι ακριβως και το γεγονος οτι ειμαι πατερας. Εγω βεβαια δεν κινδυνευω από κανεναν παρα μονο απο τον εαυτο μου. Δηλαδη πορνο στο internet μονος θα δω στα κρυφα. Δεν θα μου το επιβαλει κανενας.

Ομως σε εναν εφηβο καποια πραγματα που πανε να περασουν σαν αθωα ή σαν επιλογη ειναι επικινδυνα. Διοτι στην ευαισθητη παιδικη και εφηβικη ηλικια που ο καθενας ψαχνει την σεξουαλικοτητα του ενα τραυμα να δημιουργηθει μια λαθος τυχαια επιλογη ενας καλοθελητης να βρεθει στο δρομο του και μια ανθρωπινη υπαρξη θα βρεθει από "ιατρικο λαθος" στην αντιπερα όχθη νομιζωντας οτι γεννηθηκε καπως ενω δεν γεννηθηκε.

Σαν πατερας εχω υποχρεωση να προστατεψω τα παιδια μου οχι από τον φιλο ομοφυλοφιλο που μπαινοβγαινει σπιτι μας και μας έκανε και babysitting (κυριολεκτω), ουτε τον συναδελφο, ίσως ουτε καν από τον Ψινακη. Οι Βαλιανατοι ειναι το προβλημα που εξωράϊζουν την επιλογη τους κατω από ενα μανδυα αξιοπρεπειας.

Δεν μπορουμε να κατηγορουμε τον Αθηνων και Πασης Ελλαδος Χριστοδουλο και να υπεραμυνομαστε του Ομοφυλοφιλιας και Πασης Διαστροφης Γρηγοριο. Ίδια παστα ειναι και οι δυο αλλα με διαφορετικη ηθικη.

Ο δευτερος λογος που γραφω ειναι γιατι εχω γνωρίσει πόσο ΠΟΝΟ κρυβει αυτη η επιλογη, συζητωντας με φίλους και προσευχομενος γι αυτους. Εκτος αν καποιος πορωθει εντελως και υιοθετησει τον πανηδονισμο και τον αμοραλισμο για να βολευτει.

Ασχετα βεβαια όλα αυτα με το πνευμα των Χριστουγεννων. Αλλα υπό μιαν εννοια πολύ πιο σχετικα.