8/1/08

Συμμετοχική Ορθοδοξία - Inclusive Orthodoxy

γνώσεσθε τὴν ἀλήθειαν
καὶ ἡ ἀλήθεια ἐλευθερώσει ὑμᾶς
Ιωάν. 8:32

Μία άλλη όψη του χριστιανικού μηνύματος «ολίγον» αιρετική για τα Ελληνικά δεδομένα. Την ιστοσελίδα την βρήκα τυχαία στις ιστολογικές περιπλανήσεις μου. Και να σε περίληψη τι πιστεύουν.

Πιστεύουν ότι η εκκλησία μπορεί να συμπεριλαμβάνει τους ανθρώπους όλων των ταυτοτήτων, τους ανθρώπους όλων των εθνών, τους ανθρώπους από κάθε φυλή, ανεξάρτητα του γενετήσιου προσανατολισμού που αυτοί έχουν. Επιδιώκουν μια αναζωογόνηση της πίστης. Αυτήν την αναζωογόνηση την θεωρούν ορθόδοξη όπως επίσης ορθόδοξη θεωρούν και την δύναμη που θα τους βοηθήσει σε αυτή την αναζωογόνηση, η οποία δύναμη είναι το ρηξικέλευθο μήνυμα του ευαγγελίου, το μήνυμα της αγάπης, το κήρυγμα της ελπίδας για τους καταδυναστευόμενους, το μήνυμα που απευθύνεται προς όλους, ανεξαρτήτως φυλής, εθνότητας, γένους η γενετήσιου προσανατολισμού. Ζητούν την Εκκλησία να επεκτείνει την κοινωνική ενσωμάτωση στηριζόμενη στα θεμέλια της χριστιανικής ορθοδοξίας και ασπαζόμενη τις ριζοσπαστικές συνέπειες του Ευαγγελικού κηρύγματος. Και όλα αυτά λαμβάνοντας υπόψη το ευαγγέλιο, την Ιερή παράδοση αλλά και τα συγγράμματα των ερημιτών Πατέρων και Μητέρων και όχι ερήμην όλων αυτών.

Όλο το εγχείρημα αρκετά ενδιαφέρον μου φαίνεται. Η συγκεκριμένη ιστοσελίδα είναι διακοσμημένη με φωτογραφίες που θα έλεγε εύκολα κάποιος ότι προέρχονται από ορθόδοξο εκκλησιαστικό περιβάλλον. Παραθέτουν επίσης στα αγγλικά το Πιστεύω και από ότι είδα με μία γρήγορη ματιά δεν έχει διαφορά με το ορθόδοξο.

http://www.truthsetsfree.net

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Hello. This post is likeable, and your blog is very interesting, congratulations :-). I will add in my blogroll =). If possible gives a last there on my site, it is about the CresceNet, I hope you enjoy. The address is http://www.provedorcrescenet.com . A hug.

Nick είπε...

eisai orthodoksos loipon smemnie?

Σμέμνιος Ναΐτης είπε...

Ε ναι λοιπόν το παραδέχομαι. Είμαι ορθόδοξος, εγώ τουλάχιστον έτσι πιστεύω. Τώρα αν ρωτάς αυτά που πιστεύω αν είναι ορθόδοξα εγώ θα σου πω πως είναι, οι περισσότεροι όμως θα σου πούνε πως σε καμία περίπτωση δεν είναι. Αν πάλι ζητάς την άποψη της εκκλησίας θα σου πω πως ο κάθε ένας εκφράζει την άποψή του και όχι την άποψη της εκκλησίας, άλλοι πάλι θα σου πούνε πως η άποψή τους ταυτίζεται με αυτήν της εκκλησίας η καλύτερα πως έχουν ταυτιστεί με την άποψη της εκκλησίας. Όπως λέει και ένας φίλος μου θεολόγος, οικουμενική συνοδό έχει να κάνει η εκκλησία από το 787, οπότε όταν ξαναγίνει τα λέμε για την άποψη της εκκλησίας.

Nick είπε...

xm endiaferon pou xeis filo theologo. isws na mai poly pragmatistis gia na dextw kan to endexomeno pera ap tin anthropini anagi , fovo k eksousia . Dialegoume na agnooume pws gennisame theous k demones kat eikona anthropou . Etsi kai eksipiretoume to olo. E? ntaksei prepei na doulepsw ton egwismo m to kserw. ma.. e? :)