23/7/08

Θεολογούμενα.


Η Εκκλησία τηρεί μία καθαρά αρνητική, ενίοτε επιθετική, στάση στους ομοφυλόφιλους. Η επίσημη τουλάχιστον στάση της Εκκλησίας είναι ξεκάθαρη. Αν όμως κάποιος περιπλανηθεί στο βάθος της μακραίωνης Ιστορίας της, και στο φιλάσθενο νοσηρό και παθογενές παρόν της, ίσος η υπάρχουσα κατάσταση πραγμάτων από ξεκάθαρη φανεί στα μάτια του θολή και ανάστατη. Ανέκαθεν υπήρχαν και υπάρχουν φωτισμένες προσωπικότητες που βλέπανε την θέωση τους να παίρνει σάρκα και οστά στο πρόσωπο ενός ομοφύλου προσώπου, μίας εικόνας του θεού. Επίσης υπάρχουν καταγεγραμμένες στην Εκκλησιαστική Ιστορία αρκετά στενές ομόφυλες φιλίες οι οποίες πιθανότατα, κατά μία εκδοχή να ήταν κάτι παραπάνω από φιλικές σχέσεις ή κατά άλλη εκδοχή να ήταν στενές φιλικές σχέσεις με ερωτικά στοιχεία (όπως άλλωστε κάθε φιλική σχέση). Φυσικά πώς αλλιώς θα μπορούσαν να παρουσιαστούν από τους λίγους και να κατανοηθούν από τους πολλούς μέσα σε ένα άκρος επιθετικό, πουριτανικό κλήμα που εξ υπαρχής παρασιτεί στην θεολογική σκέψη ως πειρασμός που διαβρώνει τον θεραπευτικό χαρακτήρα της και ως τροχοπέδη που ανακόπτει την εξελικτική πορεία της, τέτοιου είδους φαινόμενα;

4 σχόλια:

Κώστας είπε...

Ο πίνακας όλα τα λεφτά!

kyzikos είπε...

Γειά σου, μόλις σε ανακάλυψα και είπα να πω ένα γειά σου. Γράφεις πολύ όμορφα και το συγκεκριμένο κείμενο σου, σαφώς επηρεασμένο και από Πατέρα Φιλόθεο Φάρο (υποθέτω), δεν το βρίσκεις εύκολα ως θέμα ακόμα και από καλώς θεολογούμενους.

Σμέμνιος Ναΐτης είπε...

Καταρχήν καλός ήρθες. Η αλήθεια είναι πως το συγκεκριμένο κείμενο το έγραψα χρόνια πριν. Τότε δεν είχα ακόμη διαβάσει τον αξιαγάπητο πατέρα Φιλόθεο Φάρο. Αλλά το πνεύμα του συγκεκριμένου κειμένου θα έλεγα λίγο έξω-χρονικά και με έναν μυσταγωγικό τρόπο έχει επηρεαστεί έντονα. Σχετικά με τον τίτλο "Θεολογούμενα" είναι θεολογικός τεχνικός όρος και αφορά στα θεολογικά ζητήματα που η εκκλησία ως φορέας της θεολογικής παράδοσης δεν έχει θέση . Δηλαδή είναι ζητήματα που χωράνε συζήτηση και αμφισβήτηση. Αυτό ήθελα να περάσω κυρίως στους γνώστες της θεολογίας και σε αυτούς που νομίζουν πως σε μία επιστήμη μπορούν να ξέρουν τα πάντα ή σχεδόν τα πάντα.

kyzikos είπε...

Γιαυτό και γω επέμενα στη λέξη θεολογούμενα και όχι θεολογούντα, γιατί τουλάχιστον τα θέματα περί ομοφυλοφιλίας είναι ακόμα θέματα υπό συζήτησιν.